17 Mayıs 2012 Perşembe

YAPRAK ŞiîŞE ( YARMA SARMASI)

  Siirtliler  bu yemeğe yaprak şişe diyor ,Adıyaman yöresinde de yarma sarması denir .Kolay ve lezzetli bir tarif .  Ama bu sarmayı arkaşlarınızla sohbet ederek sarmak çok daha keyifli.
      Kuzenlerim ve mahalledeki genç kızlar toplanırdık kocaman bir kazan sarardık ,annelerimizden biri de sosunu hazırlar dışarıda ateşin üzerinde pişerdi . Sonra da kocaman bir sofra kurardık . Sarmanın lezzetini anlatamam .
     Aaaaaaaaah o günleri çoooook özledim .  Arkadaşlarımı  çok özledim...
   
     İyisi mi tarife geçeyim yoksa ağlayacağım.....


Malzemeler:

2  kase yarma  ( ya da köftelik bulgur)
3  bağ salamura yaprak ( taze yaprağınız varsa yarım kilo kadar yeterli)

Sosu İçin:
1 orta boy kuru soğan
1 y.k. biber salçası
1 y.k. domates salçası
1  t.k  kuru reyhan
5 s.b .  kaynar su

  
Yapılışı.
 Yarmayı ılık suyla ıslatın. Eğer bulgurla yapıyorsanız  bir birine yapışması içine biraz un katıp ıslatın.
Yaprağınız tuzlu değilse hamura biraz tuz atın . İçli köfte hamuru gibi yoğurun ama içli köfte hamuru kadar yoğurmayın birbirine yapıştı mı yeterli. Yaprağı parçalayarak resimdeki gibi sarın.
  Ayrı bir tencerede 3 y.k. kadar sıvı yağla  yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Soğan kavrulunca salçalarını ve reyhanı katın  , kaynar suyu ekleyin bir taşım kaynatıp  sosu sarmanın üzerine dökün kaynamaya başlayınca altını kısın  kısık ateşte 30 dk  kaynatın .
   Ben bu yemeği sıcak da severin soğukta . Yanında da kocaman bir bardak ayran  çok güzel olur.

Yorum Gönder