17 Mayıs 2012 Perşembe

YAPRAK ŞiîŞE ( YARMA SARMASI)

  Siirtliler  bu yemeğe yaprak şişe diyor ,Adıyaman yöresinde de yarma sarması denir .Kolay ve lezzetli bir tarif .  Ama bu sarmayı arkaşlarınızla sohbet ederek sarmak çok daha keyifli.
      Kuzenlerim ve mahalledeki genç kızlar toplanırdık kocaman bir kazan sarardık ,annelerimizden biri de sosunu hazırlar dışarıda ateşin üzerinde pişerdi . Sonra da kocaman bir sofra kurardık . Sarmanın lezzetini anlatamam .
     Aaaaaaaaah o günleri çoooook özledim .  Arkadaşlarımı  çok özledim...
   
     İyisi mi tarife geçeyim yoksa ağlayacağım.....


Malzemeler:

2  kase yarma  ( ya da köftelik bulgur)
3  bağ salamura yaprak ( taze yaprağınız varsa yarım kilo kadar yeterli)

Sosu İçin:
1 orta boy kuru soğan
1 y.k. biber salçası
1 y.k. domates salçası
1  t.k  kuru reyhan
5 s.b .  kaynar su

  
Yapılışı.
 Yarmayı ılık suyla ıslatın. Eğer bulgurla yapıyorsanız  bir birine yapışması içine biraz un katıp ıslatın.
Yaprağınız tuzlu değilse hamura biraz tuz atın . İçli köfte hamuru gibi yoğurun ama içli köfte hamuru kadar yoğurmayın birbirine yapıştı mı yeterli. Yaprağı parçalayarak resimdeki gibi sarın.
  Ayrı bir tencerede 3 y.k. kadar sıvı yağla  yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Soğan kavrulunca salçalarını ve reyhanı katın  , kaynar suyu ekleyin bir taşım kaynatıp  sosu sarmanın üzerine dökün kaynamaya başlayınca altını kısın  kısık ateşte 30 dk  kaynatın .
   Ben bu yemeği sıcak da severin soğukta . Yanında da kocaman bir bardak ayran  çok güzel olur.

1 yorum:

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Sarma olurda güzel olmaz mı? Yarmayla olması çok hoşuma gitti. Bir daha sefere denemek isterim.
Eşle dostla muhabbetle sarmak gerçekten çok güzel. Zamanın nasıl geçtiği ve ne ara sarıldığı anlaşılmıyor bile.
Sık sık görüşmek dileğiyle,
Sevgiyle kal.