23 Mayıs 2012 Çarşamba

BAKLAVA YAPTIM



     Ben baklavayı anneler ve teyzeler açar diyerek zihnimde bir kalıba oturtmuştum .  En önemlisi de `` ben asla baklava açamam çok zor  asla yapamam dememdi .``
 
    Korkunun ecele faydası yoktur dedim ve malzemelerimi hazırlayıp açtım .   Aslında   korktuğum gibi zor bir iş değilmiş .  Bazı eksikler vardı ama yine de  bizim evde keyifle yendi. Açıkçası takdir edilmekte  pek hoşuma gitti.....

Malzemeler:
1 s.b süt
2  yumurta
6  s.b. un
1  fincan sıvı yağ
1  fincan eritilmiş tereyağı  (  bende sade yağ vardı onu eritip kullandım)
bir fiske tuz,  yarım paket kabartma tozu
Üzeri için:
150 gr tereyağı (eritilmiş)
100  gr  sıvı yağ
İç harcı : 
1 s.b rondoda ya da havanda aşırı toz haline gelmeden öğütülmüş ceviz
Şerbeti için:
 4 s.b. şeker
4  s.b. su
1  çay kaşığı limon suyu
Açmak için
1 p.k. buğday nişastası
1 p.k. mısır nişastası

Yapılışı:
 


 Unu geniş bir kaba koyun ortasını havuz şeklinde açın  tuz ve kabartma tozunu unun üstüne atın geriye kalan tüm malzemeleri de elinizle birbirleriyle özdeşleşene kadar karıştırın sonra yavaş yavaş una  yedirin hamurunuz poğaça hamuru gibi yumuşak olsun. Hamuru yoğurduktan sonra yarım saat dinlendirin. Hamur dinlendikten sonra üç eşit bezeye bölün . Her bezeyi de 16 küçük bezeye bölün ve küçük bezeleri karıştırdığınız mısır ve buğday nişastasıyla tabak büyüklüğünde açın  aralarına nişasta serperek üst üste koyun  16. ıncı bezeyi açınca en üstü unlamadan elinizle iyice bastırın diğer bezeleri açıncaya kadar bu şekilde bekletin. Sırayla üç bezeyi de bu şekilde açın .  Sonra tabak büyüklüğünde açtığınız 3 parçayı merdane ile teker teker incelterek tepsinizin büyüklüğünde oklava ile açın  tepsinin dibini yağlayın açtığınız yufkayı tepsiye yerleştirin. Kenarları yamuk durmasın diye bıçakla kesip alın açtığınız yufkaların her katının arasına  çekilmiş cevizleri koyun.En üsteki yufkayı da kapatıp istediğiniz şekilde dilimleyin üzerine eritiğiniz tereyağını ve ona karıştırdığın sıvı yağı her tarafa gelecek şekilde dökün. 200 derece de önceden ısıtılmış fırında pişirin üzeri kızarınca ısıyı 180 dereceye indirin yaklaşık 30 dk da pişiyor. 
 Şerbeti için: şeker ve suyu ateşe koyun arada bir karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın .(baklavanın şerbeti diğer tatlıların şerbetinden daha kıvamlı olur.)  şerbeti ateşten alınca limon suyunu da ekleyin . Benim tatlım soğuk şerbetim sıcaktı . Ama kaynar değildi.
 


17 Mayıs 2012 Perşembe

YAPRAK ŞiîŞE ( YARMA SARMASI)

  Siirtliler  bu yemeğe yaprak şişe diyor ,Adıyaman yöresinde de yarma sarması denir .Kolay ve lezzetli bir tarif .  Ama bu sarmayı arkaşlarınızla sohbet ederek sarmak çok daha keyifli.
      Kuzenlerim ve mahalledeki genç kızlar toplanırdık kocaman bir kazan sarardık ,annelerimizden biri de sosunu hazırlar dışarıda ateşin üzerinde pişerdi . Sonra da kocaman bir sofra kurardık . Sarmanın lezzetini anlatamam .
     Aaaaaaaaah o günleri çoooook özledim .  Arkadaşlarımı  çok özledim...
   
     İyisi mi tarife geçeyim yoksa ağlayacağım.....


Malzemeler:

2  kase yarma  ( ya da köftelik bulgur)
3  bağ salamura yaprak ( taze yaprağınız varsa yarım kilo kadar yeterli)

Sosu İçin:
1 orta boy kuru soğan
1 y.k. biber salçası
1 y.k. domates salçası
1  t.k  kuru reyhan
5 s.b .  kaynar su

  
Yapılışı.
 Yarmayı ılık suyla ıslatın. Eğer bulgurla yapıyorsanız  bir birine yapışması içine biraz un katıp ıslatın.
Yaprağınız tuzlu değilse hamura biraz tuz atın . İçli köfte hamuru gibi yoğurun ama içli köfte hamuru kadar yoğurmayın birbirine yapıştı mı yeterli. Yaprağı parçalayarak resimdeki gibi sarın.
  Ayrı bir tencerede 3 y.k. kadar sıvı yağla  yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Soğan kavrulunca salçalarını ve reyhanı katın  , kaynar suyu ekleyin bir taşım kaynatıp  sosu sarmanın üzerine dökün kaynamaya başlayınca altını kısın  kısık ateşte 30 dk  kaynatın .
   Ben bu yemeği sıcak da severin soğukta . Yanında da kocaman bir bardak ayran  çok güzel olur.

14 Mayıs 2012 Pazartesi

KABARTMATOZLU POĞAÇA


Pazar sabahı poğaça yapmaya karar verdim. Poğaçanın iyi mayalanması için en az 1 saat geçmesi gerekiyor.  Ama benim bu kadar zamanım yoktu kabartma tozu ile denedim gerçekten beklediğimden çok daha güzel oldu. .


Malzemeler:
2  yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayırdım)
4  y. k.  yoğurt
1 y.k  tere yağı
1 çay  bardağı sıvı yağ
1 t.k.  toz şeker
1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

İç harcı:
Ben içine beyaz peynir ve maydanoz koydum siz sevdiğiniz herhangi bir harcı kullanabilirsiniz.

Yapılışı:
Yumurta ,yoğurt,sıvı yağ, tere yağı ,şeker ve tuzu karıştırın.1 s.b. unu kabartma tozuna ekleyin. Karışıma katın biraz yoğurun , un kıvamını ayarlayın.  Ben  bu ölçülerden 10 tane beze yaptım. Elimin ayasıyla hamurun ortası kenarlarından daha ince olacak şekilde açıyoruz.İç harcı koyup kapatın . Altını hafifçe yağladığınız fırın tepsisine dizin , isteseniz üzerine benim gibi  susam ve  çörek otu serpebilirsiniz.  200 derecede  25 dk pişiyor .

4 Mayıs 2012 Cuma

IŞKIN (RİVİS)

  Işkın genelde mayıs ayında  başlayıp haziranını ilk haftasına kadar  dağların yüksek kesimlerinde yetişen ,kökleri yenilebilen hafif tatlımsı olmasına rağmen ekşi tadı baskın olan süngerimsi bir bitki.
  Mide gazının alınmasına ve şeker hastalığına iyi geliyor.
  Kabuğu soyulup tuzla yeniliyor. Çilekli turta yapılıyormuş ama hiç denemedim .
 
   İstanbul`da yaşıyanlar bu mevsimde Fatih `te Kadınlar Pazarın`da  bulabilirler.
   Bu aralar yolunuz Adıyaman`ın Çelikhan ilçesine düşerse bütün manav tezgahlarında uygun fiyata ışkının en lezzetlisini alırsınız .

  Ben pek konuşkan biri değilim .Aslında yazmayı da pek beceremem ama bu gün okuduğum bir hadis beni çok etkiledi sizlerle  paylaşmak istedim.

   ''Resulullah (a.s.) sahabilerine :
''İçinizden herhangi biri bir rüya gördü mü?''  diye sorardı .Böylece Allah`ın ,rüyasını anlatmasını dilediği kimse O`na rüyasını anlatırdı.Bir sabah Resulullah(a.s.) bize şöyle anlattı:

      ''Bu gece bana iki kişi geldi ve beni kaldırdılar.''Çık, çık'' dediler.Birlikte yan üstü uzanmış bir adamın yanına gittik .Bir başkası da onun başında elinde bir kaya ile ayakta duruyordu.Bir de baktık ki ,adam elinden kayayı atıyor,kaya öteki adamın başına iniyor sonra bu kaya şuraya yuvarlanıyordu . Adam da tekrar kayanını peşinden gidiyor,onu alıyor ve adamın kafası eski haline dönünceye kadar geri dönmüyordu. Sonra yeniden o adamın yanı başına dönuyor ve birinci kez yaptığı işi tekrarlıyordu.

        Yanımdaki iki adam bana şöyle söyledi:
''Bunların durumlarını sana bildirelim.Yanına götürüldüğün ve kafası ezilen adam Kur'an-ı  Kerim'i eline alıp onu reddeden ve farz namazlarını kılmadan uyuyan biri idi''
(İbni Huzeyme (2/69)   )

3 Mayıs 2012 Perşembe

TIRŞİK SALATASI


      Malzeme falan saymama gerek yok tırşik otu , kuzu kulağının yabanisidir ilk baharda karların erimesiyle yeşerir . Çocukken mahalleden arkadaşlarla evimizin karşısındaki tepede toplardık . Evden yanımıza tuz aldıysak ne âlâ.  Bu otun ekşi tadı tuzla daha bir ekşirdi.

      Anneciğim sağ olsun  memleketten bu otu toplayıp göndermiş bende salata yaptım tadı çok güzel oldu.Siz bu ot yerine kuzu kulağı kullanarak aynı salatayı yapabilirsiniz.

Domates ,kuru soğan, nar ekşisi ve zeytinyağı kullandım. Yanında 1 dilim tam buğday ekmeği koydum ,1  s.b. ayran şahane bir öğün oldu. tavsiye ederim

2 Mayıs 2012 Çarşamba

CEVİZLİ , KURU ÜZÜMLÜ KEK

Malzemeler:
3 yumurta
1 çay b. sıvı yağ
1 s.b. toz şeker
1  çay b. yoğurt
1  çay b.  süt
1 p.k.  vanilya
1 p.k.  kabartma tozu
yaklaşık 3 s.b. un
1 fincan iri kırılmış ceviz
1 fincan kuru üzüm
2 yk.  kakao

Yapılışı:
Önce yumurta ile şekeri çırpın.Sonra sırayla kakao dışında diğer malzemeleri katın.İç harcı ikiye bölün birine kakaoyu karıştırın. İsterseniz sade de çok güzel oluyor. Kek kalıbını yağlayın. Önce sade harcı sonrada  harcın tam ortasına dökülecek şekilde kakaolu harcı dökün. 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dk da pişer.