30 Ocak 2012 Pazartesi

KURUTULMUŞ DOMATES, BİBER KAVURMASI

Malzemeler:
2 tane büyükçe kuru soğan
1 büyük kase domates kurusu
Yarım kase biber kurusu
1 t.k. domates salçası
2 y.k. tereyağı
2 y.k. sıvı yağ
istediğiniz baharatları atabilirsiniz,ben karabiber ve yazın kuruttuğum reyhandan biraz attım.

Yapılışı:
domates ve biberleri iyice yıkayın bir tencerede yaklaşık 4 sb su ile haşlayın ayrı bir tavada da biraz irice doğranmış kuru soğanı kavurun salçasını kattın . Haşlanan domates ve biber kurularını biraz suyuyla birlikte katın ve biraz daha kavurun baharatların katıp ateşten alın.

27 Ocak 2012 Cuma

ZEYTİN YAĞLI BAMYA

Malzemeler:
1 kg bamya
1 orta boy kuru soğan
2 adet domates
1 y. k.  domates salçası
3 y. k.  zeytin yağı
2 y.k.  sıvı yağ
1 adet limon
Yapılışı:
Soğanı ufak ufak doğrayın sıvı yağla kavurun salçasını ekleyin biraz daha kavurup bamyayı ekleyin (bamyaları  yazın alıp limonlu su da bir taşım kaynattım ve dondurucuya atmıştım .İnşallah bamya mevsiminde daha detaylı paylaşırım) . Limonu sıkın .Kabukları soyulmuş ve ufak ufak doğranmış domatesleri ekleyin( limonu domateslerin üzerine sıkmayın domatesten önce sıkın limonun asidi domatesin tadını değiştiriyor.).biraz karıştırıp yaklaşık 3 sb kaynamış su ekleyin tuzunu ve kara biberini katın 30 dk da pişer .Pişmeye yakın zeytin yağını da ekleyin.

24 Ocak 2012 Salı

MANTARLI TANTUNİ


 Malzemeler:
200 gr kıyma
500 gr kültür mantarı
1 kuru soğan
1 yeşil biber
1 y.k biber salçası
kekik,karabiber
50 gr tereyağı
5 tane lavaş

Yapılışı:
Soğan ufak ufak doğrayın kıymanın rengi değişene kadar pişirin, biberi doğrayın eleyin biraz daha pişirin .Biber salçasını ekleyin biraz kavurun ufak ufak doğranmış mantarları da ekleyin mantarlar suyunu çekip piştikten sonra tereyağını ve baharatlarını katın kısık ateşte tereyağı eriyinceye kadar kavurun kıymalı mantarlı harcı tavanını kenarlarına çekin yağ ve sosu tavanın ortasına aksın lavaşları önce sosa batırın sonra harçtan 3 kaşık lavaşa dürüm şeklinde yerleştirin sarın tantuni tadına mantarda çok yakışmış.


22 Ocak 2012 Pazar

SUCUKLU ÇEÇİL PEYNİRİ

Malzemeler:
200 gr çeçil peyniri
100 gr sucuk
1 çay b süt

Yapılışı:
Geçenlerde markette çeçik peynirinde indirim vardı biraz fazla almıştım buzluğumda yer olmadığı için çabuk bozulmaya başladı bende kahvaltıda bu şekilde değerlendirdim evde yiyenler çok beğendi .
Sucukları önce tavada hafif kızartıyoruz sucuk biraz yağını bıraktıktan sonra süt ve peyniri ekledin kapağını kapatım 10 dk da hazırlanıyor

20 Ocak 2012 Cuma

ÇİKOLATA SOSLU HAVUÇLU KEK



Malzemeler :
3 yumurta
1 sb yoğurt
1 sb sıvı yağ
1 sb toz şeker
2 tane havuç
1 çay k tarçın
1 pk kabartma tozu
3 sb un
 Çikolatalı sos için:
2,5 sb süt
5 y.k toz şeker
1 y.k nişasta
2 yk un
1 pk vanilya
3 yk kakao
1 yk tereyağı

Yapılış:
yumurta , şeker ve yağı çırpın ,havuçları rendeleyin kekin harcına katın kalan malzemeleri ekleyin unu az gelirse ayarlayın. yuvarlak bir tepsiyi yağlayın kek harcını dökün önceden180 dercede ısıtılmış fırında 20 dk da pişer
çikolatalı sos
Kek pişerken kakao ve tereyağı dışında bütün malzemeleri bir tencereye dökün pütürlü gitsin diye önce blendırdan geçirin atese alın kaynayıncaya kadar karıştırın kaynayıp hafif kıvama gelmeye başlayınca kakaoyu katın karıştırın bir süre daha karıştırıp koyu sos kıvamın alınca ateşten alın tereyağını katın.
Kek piştikten sonra ters çevirin  D şeklinde kesin şekerli su ile ıslatın yarısına sosu dökün ikinci parçayı sosun üstüne koyun kenarlarını kesin baton pasta şeklini verin üstünü ve kenarlarını kalan sosla kapatın istediğiniz gibi süslersiniz.

16 Ocak 2012 Pazartesi

ISPANAK SOTE YATAĞINDA TAVUK BÜRYAN


 

Malzemeler:
1 kg tavuk (evde tavuk budu vardı kullandım)
2 diş  sarımsak
1 çay k. köri
1 tk biber salçası
2 sb su
Ispanak sote için:
500 gr ıspanak
1 kuru soğan
1 kırmızı biber
1 y.k. sıvı yağ
2 y.k zeytin yağı
1 t.k. pul biber

Yapılışı:
Köri,  salça ,sarımsakla bir sos hazırlayın .Bu sosu tavuklara sürün ;kek kalıbını tere yağıyla yağlayın 1 tk yağlamak için yeter tavukları kalıba yerleştirin (Ortası delik kek kalıbı kullanmamın sebebi arada da sıcaklık almasını sağlamak) .Suyu katın kalıbın üstünü folyoyla kapatın 180 dercede yaklaşık 1 saat pişirin.
Ispanakları orta büyüklükte doğrayın, yıkayın .Soğanı ufak ufak doğrayın sıvı yağla kavurun kırmızı biberi ekleyin kavurun .Ispanağı katın kısık ateşte suyunu çekene kadar kavurun zeytin yağını ekleyin pul biber atın biraz daha kavurun ateşten alın 30 dk hazırlanır . Ispanakla tavuğu resimdeki gibi servis edin .
İsmi uzun ama çok pratik bir yemek ıspanak ve tavuğun tadı birbirine çok yakışıyor

13 Ocak 2012 Cuma

ZEYTİN YAĞLI PIRASA

 Malzemeler:
4 tane pırasa
1 tane kuru soğan
2 tane havuç
1 y.k. domates salçası
1 limon, 3 y.k. zeytinyağı

Yapılış:
Soğan, pırasa  ve havucu doğrayın zeytin yağını , tuzunu ekleyin kısık ateşte sebzeler kendi sularını bırakıncaya kadar pişirin .Salçayı ekleyin biraz kavurduktan sonra limonun suyunu katın 2 sb sıcak su da ekleyin 30 dk hazır olur.

11 Ocak 2012 Çarşamba

KAVURMALI, PEYNİRLİ POĞAÇA


Malzemeler:
2 yumurta (birinin sarısını ayırdım)
1 pk yaş maya
100 gr margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yk yoğurt
1 tk şeker
1 çay k tuz
yaklaşık 4 sb un

İç malzeme:
beyaz peynir
lor
bir kaç dilim kaşar peyniri
maydanoz
kavurmalı için :kavurma,maydanoz ,pul biber

Yapılışı:
yumurta , yağları yoğurdu yaş mayayla birlikte maya eriyene kadar yoğurun, şekeri,tuzu ve unu ekleyin  yoğurun hamur iyice yoğrulunca en az yarım saat ılık bir ortamda dinlendiriyoruz mayalandıktan sonra cevizden daha büyük parçalar alıp avucumuzun kenarıyla oval şekilde açıyoruz ben kavurmalı poğaçaların ağızlarını tam kapattım , peynirlileri de biraz açık bıraktım sizler de istediğiniz şekli verebilirsiniz . üzerine yumurta sarısını sürün susamı serpin önce 240 derecede 5dk pişirin ısıyı 200 dereceye indirin ortalama 25 dk pişiyor.

10 Ocak 2012 Salı

LAVAŞ SARMA KEBABI

Malzemeler:
500 gr orta yağlı kıyma
2  lavaş
1 t.k. pul biber, tuz, 1 çay k. karabiber
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak

Sosu için:
1 y.k. domates salçası
1 y.k tere yağı
 


Yapılışı:
kıymayı tuz ve baharatlarla yoğurun sonra dürüm şeklinde kıymayı lavaşın içine koyun ve sarın iki parmak kalınlığında kesin tepsiye dizin önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10 dk pişirin 
Fırında kıyma pişerken sarımsaklı yoğurdu hazırlayın servis tabağının altına dökün pişmiş sarmaları üzerine yerleştirin sonrada salçalı sosu hazırlayın 1 çay bardağı suyla salçayı açın tere yağıyla kaynatın hafif sulu kalsın yemegin üstüne dökün .Biraz mantı biraz kebap tadında çok güzel ve pratik bir tarif 20 dk da hazır olur.

7 Ocak 2012 Cumartesi

ÜÇ RENKLİ PRENSES PASTASI



Malzemeler:
5 sb süt
2 sb su
1 sb toz şeker
4 y.k. un
2 y.k. buğday nişastası
1 çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası(yoksa toz vişne suyundan 1 çay kaşığı ekliye bilirsiniz)
2 y.k. kakao
50 gr tereyağı
1 pk krem şanti
1 pk vanilya( benim evde vanilyam kalmamıştı biraz portakal kabuğu rendeledim)
Yapılışı:
Süt, 1 sb su ,un ,nişasta ,şekeri bir tencerede çırpın ateşe koyun yaklaşık 20 dk karıştırın muhallebi kıvamına gelince yağı ve vanilyayı ekleyin tam koyulaşmadan ateşten alın ikiye bölün yarısına kakaolu yarısına kırmızı boyayı katın en alta kakaolu muhallebiyi biraz soğutunca üstüne kırmızı muhallebiyi ekleyin. Diğer taraftan da krem şantiyi 1 sb su ile çırpın onu da ekleyin üzerin istediğiniz gibi süslersiniz.

1 Ocak 2012 Pazar

KÖRİLİ PERDE PİLAVI




Malzemeler:
Hamuru için:
1 yumurta
3 y.k. yoğurt
1 çay k. kabartmatozu
1 y.k. margarin
yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 s.b. un
Pilavı için:
2,5 s.b baldo pirinç
1 haşlanmış tavuk göğsü
4 s.b tavuk suyu veya  kaynamış su
bir avuç kuş üzümü
bir avuç çam fıstığı
1 t.k karabiber
1 çay k. kimyon
yarım çay k. tarçın
1 t.k. köri
2 y.k. sıvı yağ

Yapılışı:
Hamurun yapılışı:
bütün malzemeleri katıp yumuşak bir hamur yapıyoruz.
Pilavın Yapılışı:
Yıkanmış ve yaklaşık 2 saat ılık suda bekletilmiş pirinçlerimizi sıvı yağla kavurun sonra tavuk suyunu ekleyin pilav hafif diri kalacak .Pilavın altını kapattıktan sonra baharatları ve ayrı  bir tavada kavurduğumuz fıstıkları ekleyin karıştırın.
tavuk göğsünü didikleyin
Yoğurduğunuz hamuru iki bezeye bölün bezelerden biri biraz büyük olsun . Büyük olan bezeyi merdane ile açın çemberli kek kalıbının içini iyice yağlayın açtığınız hamuru kalıbın içine yerleştirin kalıbın kenarlarından hafifçe taşabilir .Yarıya kadar pilavla doldurun tavukları ekleyin kalan pilavı tavuğun üstüne koyun.İkinci yufkayı açın kapak şeklinde yerleştirin taşan kısımları koparıp hamurların bir birlerine yapışmasını sağlar. 200 derecelik fırına 25 dk pişiyor.

DAMLA ÇİKOLATALI BİSKİVİ

Malzemeler:
125 gr tereyağı
1 yumurta
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu
1,5 sb un
1 sb damla çikolata
1 çay b. toz şeker
Yapılışı:
Tereyağı ,yumurta ve şekeri elimizle bulamaç haline gelinceye kadar yoğuruyoruz.sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı katın yoğurun un ölçüsü az gelirse yumuşak kıvamda olacak şekilde ayarlayın en son damla çikolataları ekleyin bir iki defa yoğurun sonra yuvarlayıp 170 derecede pişirin 20 dk hazırlanır